dimecres, 23 d’abril de 2014

PASTISSERSPASTISSERIA BACH

  Ubicada a la plaça de l'Ajuntament, número 3, cantonada amb el carrer Mestre Aubert, anys enrere havia estat a la cantonada del davant. 
  En aquella cantonada, després de la pastisseria es van instal·lar dues germanes que cosien i venien roba per a la llar; després hi va haver la sucursal del Correus i més tard, la família Lafont va obrir la botiga de roba per a canalla, L'Infant,  i hi van ser fins que es van jubilar. Actualment hi ha uns altres propietaris, però segueix essent una botiga de roba per als més menuts.  
  En Vicenç Bach va obrir la pastisseria. Era net d'en Josep Bach qui va venir de Castellbell per a fer de secretari a l'Ajuntament. El pare de'n Vicenç, que també es deia Josep Bach, treballava al poble com a corresponsal de banca, administrador de finques, en una agència de viatges i, a més, era l'encarregat de pagar les setmanades als treballadors de la fàbrica de Cal Soler. Es va casar amb Carme Sobrevals i Bailina i vivien a la casa del carrer Montseny.


1902
En Josep Bach i la Carme Sobrevals.
Cedida Josep Bach.

  L'any 1902 va néixer en Vicenç Bach (fill d'en Josep i na Carme). Cap als vint anys va anar a Barcelona a aprendre l'ofici de pastisser i de forner. Treballava al carrer Borrell, on es trobava la fàbrica de pastes El Pavo. 


1923
En aquesta imatge, en Vicenç Bach (als 20 anys) amb les seves companyes de feina
al carrer Borrel, de Barcelona.
Cedida Josep Bach.

  En Vicenç es va casar l'any 1.932 amb una jove nascuda a Barcelona (la seva família venia  que venia de Finestrat  al País Valencià),  l'Antònia Casanovas, qui a l'empresa de Pastes Gallo que tenia en Victoriano Pagès.

Dempeus, la primera de la dreta, Antònia Casanovas i Sallés.
Imatge de l'empresa on treballava a Barcelona.
Cedida Josep Bach.

  En Vicenç i l'Antònia, doncs, van obrir la pastisseria a la cantonada de la plaça de l'Ajuntament i el carrer Mestre Aubert que, en aquells temps era el carrer Eduardo Reig.

1933
En Vicenç, davant la pastisseria, al carrer Eduardo Reig.
Cedida Josep Bach.


Principis dels anys trenta.
Antònia Casanovas al pati de casa seva.
Cedida Josep Bach.


Anunci al programa de la Festa Major de l'any 1936.

1944
L'Antònia, davant la pastisseria.
Cedida Josep Bach.

1955 Primera festa de l'homenatge a la vellesa.
La canalla esperant la desfilada dels avis.
L'Antònia a la porta de la pastisseria.
Cedida Josep Bach.

  El pare del Vicenç, en Josep Bach, era molt aficionat a les excursions i en muntava sovint. Llogaven un autocar i la colla aprofitava el dia de festa. (totes les imatges han estat cedides per en Josep Bach).

21 d'agost del 1932, cap a Castelldefels.
1 de maig del 1933, cap a Montserrat.


3 de juny del 1934, al bosc de Les Marcetes.


El 12 d'agost del 1934, cap a Sitges.
1 de maig del 1935, cap a Cardona on visiten les salines i, aprofitant en viatge, s'arriben fins a Solsona, al Miracle. El 23 de juny del 1935 toca excursió per la costa: Arenys de Mar (les 3 primeres) Caldes de Malavella (la quarta) i Tossa (les 3 següents).
 Antònia Casanovas.
Cedida Antònia Trenas.

Vicenç Bach.
Cedida Antònia Trenas.

  Anys més tard, en Joan Bach, fill petit del matrimoni, va seguir amb el negoci dels pares.
  En morir en Joan, la seva dona, Fina Luna i el seu fill, Joan Bach seguiren portant la pastisseria, ja molt més moderna, que oferia servei de cafeteria a l'interior i a la terrassa (els mesos d'estiu).
PASTISSERIA NÚRIA

  Al carrer gran, on hi ha un dels basars xinesos, la família Vilardaga va obrir una pastisseria amb el nom de Pastisseria Núria. 


 

  

Cedides Jacint González Lecumberri.

1944
Cedida família Llovet Canal.


  L'any 1952, en Quirí Morera dedica un poema al pastisser Salvador Vilardaga. Serà publicat a la revista Castellet.

1952, abril.
Revista Castellet, número 88.

  En aquesta imatge, una festa que es va celebrar a la pastisseria Núria, l'any 1952, en motiu del 16è aniversari de la filla de la casa, la Núria Vilardaga.


D'esquerra a dreta: Jacint González, Àngel González, Àngela Amorós, Jaume Vall-llosera, Teresa Marimón, Jordi Simón, Antoni Roig, Rosario González, X, NÚRIA VILARDAGA, Teresa Corominas, Jaume Pladellorens, Adita González, Iscle, Maria Arimany, Jaume Corominas.
Cedida Jacint González.


1961 Aquesta és la mona de la pastisseria Núria que es va rifar per Pàsqua.
Cedida família Sola Cedón.

  La filla, la Núria, es va casar amb un xicot del poble molt aficionat al futbol.
  Aquell xicot era en Josep Estiragués. Era tan bo que el va fitxar el Reial Saragossa. La parella va acabar anant a viure a aquella ciutat.


  Llavors el matrimoni Vila va agafar la pastisseria. En canviar d'amos, va canviar de nom: Pastisseria Vila. El negoci va durar fins que el matrimoni es va jubilar.  Posteriorment l'establiment se'l va quedar l'amo del basar que hi ha un parell de cases més enllà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada